De Brabantse Erfgoedprijs 2013

IMG_1430…oftewel: Erfgoeddialogen en een Levend Museum voor een avond.

Rond 20 augustus gingen we – geef of neem een paar dagen – voeren we spreekwoordelijk de haven uit met de organisatie van de Brabantse Erfgoedprijs 2013. Een prijs voor talent en creativiteit met erfgoed, kort gezegd. Op 20 oktober moest het er staan.  Inclusief een solide en transparant juryproces, waardige en gelijkwaardige kanshebbers voor de prijs, een inhoudelijk sterk middagprogramma en een bijzondere prijsuitreiking. Waarbij het zeker niet de bedoeling was dat het een avondje zitten-en-luisteren ging worden. Creativiteit moest erin! En terecht, want met het organiseren van Erfgoedparades en andere bijzondere bijeenkomsten heeft Erfgoed Brabant een traditie van bijzondere bijeenkomsten neergezet en dat is een reeks die je wil voortzetten. Zeker als het om een prijs voor innovatie gaat.

Ik was nieuw voor Erfgoed Brabant en zij voor mij. Samen gingen we vol vaart en enthousiasme een rollercoaster traject in. Waar inhoud, organisatie en logistiek vaak worden gescheiden, was het in dit traject eindelijk weer eens een. Op alle vlakken tegelijk moesten we schakelen, denken, organiseren. Met van die hoogtepunten waar alles in een keer samenkwam: het moment dat we in een keer gezamenlijk bedachten dat er ’s avonds een Levend Museum moest komen. Een pop up museum, voor 1 avond. Een museum dat Brabantse tradities in een nieuw jasje zou laten zien. Het moment dat we de “Groeten uit 2013” kaart bedachten om het traject richting 2015 alvast in te zetten. Toen we via Emy Thorissen een jonge vendelier vonden die enthousiast was over het op zich volslagen maffe idee om de oude kunst (hoewel het echt topsport is met zo’n zwaar vaandel) van het vendelen uit te voeren op 076 van DJ Tiësto. Zie hier het resultaat deel 1 en 2 (vanuit de regiecabine, met iphone, maar u krijgt een idee!) En meer dan dat: hij nam zijn breakdancers van Sole Purpose van Backstage mee. Toen we Bernard Vekemans met zijn oude en moderne poffers vonden die dit tentoon wilde stellen op Strijp S voor 1 avond. Jan de Haan met zijn 200.000 bidprenten die moeiteloos een deel van zijn collectie ter beschikking stelde. Thijs van de Manakker met zijn peelhelmen. De genomineerden (Geluk op 13, Hip Ambacht en het Ketelhuis), die alle drie met verve hun gloednieuwe rol als genomineerden oppakten. Toen we de thema’s voor de Erfgoeddialogen uitwerkten en tafelheren en -dames van hele verschillende “walks of life” vonden om de thema’s met hun vragen en inzichten werkelijk tot leven te brengen.

Intensief? Ja, tuurlijk. Dat zijn alle organisatietrajecten. Want er is maar 1 moment waarop je het moet doen. Waarop het er moet staan. Er zijn geen tweede kansen. Het moet daar en dan gebeuren. Met een heleboel factoren die je wel in de hand hebt, maar ook een heleboel die je niet in de hand hebt. Dat samenbrengen, die balans vinden en het dan laten gebeuren: dat maakt het ook zo verslavend leuk. Maar wat dit traject voor mij echt heel speciaal maakte, was de samenwerking. Met het team van Erfgoed Brabant. Met Anne-Wil Maris, de projectleider evenementen en publiekscampagnes. Het was bloedserieus met onwaarschijnlijk veel lol. Hilarische momenten.

The day after. Het is voorbij, de race gelopen. Er liggen nog wat losse eindjes die afgetimmerd moeten worden, nog wat zaken die richting 2015 alvast in de steigers gezet kunnen worden en natuurlijk nog evalueren. Maar dan is mijn tijd bij Erfgoed Brabant echt over. Mens, wat een heerlijke herinnering om op terug te kijken!

 

PS: de winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs 2013 is Hip Ambacht uit Breda.

Hieronder nog enkele beelden van “the making of” van Het Levend Museum:

IMG_1434

IMG_1432

IMG_1433catering

Share Button

1 comment for “De Brabantse Erfgoedprijs 2013

  1. 21 oktober 2013 at 15:54

    Word niet snel ergens stil van. Nu wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *