Van congres naar tour: #SMHtour, aflevering 1

Erfgoed comes alive! Prof. dr. Frank Mehring zingt de bevrijdingshit Snoezepoes live on stage bij #SMHtour

Erfgoed comes alive! Prof. dr. Frank Mehring zingt de bevrijdingshit Snoezepoes live on stage bij #SMHtour

Een sterke herinneringscultuur rondom WOII, die inspeelt op de actualiteit en een wezenlijk verschil maakt in hoe wij in de samenleving staan, op actuele problematiek (denk aan vluchtelingen, denk aan radicalisering) reageren en die is gebaseerd op sterke samenwerking tussen mensen & instellingen. Met die loffelijke ambitie vertrokken we ergens in oktober voor de SMH ’40-’45: Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45. Initieel was het idee een Groot Congres. Maar: zou dat middel ons doel dienen? Of moesten we wat disruptiever denken en doen? We kwamen als snel op een middenweg: een kleine serie regionale bijeenkomsten voor denkers en doeners in de WOII sector met korte pitches en ruim baan voor intensieve kennismaking aan de hand van de eigen agenda’s van deelnemers. Unconference-en zoals dat heet. Na de eveneens succesvolle unconference van het Zuiderwaterliniecongres, zien sommigen het als mijn trademark. Laat u niet in de luren leggen, mijn trademark: dat doen en inzetten wat nodig is. Traditioneel waar het moet, maar heel graag onconventioneel waar het kan, mag en het doel dient.

Een sterke herinneringscultuur omtrent WOII begint met het verbinden van organisaties die zich daarmee bezig houden. Precies dat lukte op 2 december 2016 in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. De aanloop met SMH programmadirecteur Annette Schautt, onmisbare backoffice Bureau Sperling en de collega’s van het Bevrijdingsmuseum was onder hoge druk fantastisch en het congres smaakte voor deelnemers en organisatie naar meer. Naar volgend. Naar samen verder bouwen. Eenheid vanuit verscheidenheid. Op naar de volgende editie op 16 maart dus! Nieuwsgierig geworden? Kijk naar hier naar de PPTs en het fotoverslag!

PS: wil degene die het nodig vond om tijdens het congres in te breken in de 2cv Typhon Gris met rood dakje zich even bij de politie melden? Uw buit was make-up en de kleding van 2 dames van over de 40: gefeliciteerd. Tevens heeft u duidelijk een cursus inbreken in oldtimers nodig, want de schroevendraaier die u met grof geweld in de bestuurdersdeur stak, was nergens voor nodig. 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *