#Westerdijk

screen-shot-2016-12-21-at-12-07-40Eetbare schimmels. Ik hou ervan. Althans: kazen, paddestoelen, dat soort zaken. Er zijn natuurlijk ook schadelijk schimmels. Muurschimmels. En vele nadere schimmels. Waar ik het niet zo op heb. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland had het er wel op en hoe: Johanna Westerdijk, buitengewoon hoogleraar Fytopathologie.

Op 10 februari 2017 is het zover: dan is het 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk haar oratie uitsprak in de Aula van de (toen) Rijksuniversiteit Utrecht. Daarmee werd zij de eerste vrouwelijke hoogleraar in de Nederlandse geschiedenis. Een memorabel Westerdijk moment. Dat erom vraagt gevierd en benut te worden: om (gender)diversiteit in wetenschap te katalyseren, om haar vakgebied fytopathologie onder de aandacht te brengen en het wetenschaps-historisch perspectief op haar benoeming tot eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland te verkennen. Daarvoor ontplooien allerlei kleine en grote partijen initiatieven voor verschillende doelgroepen.KNAW president José van Dijk vestigde daar in DWDD aandacht op en het blije nieuws is: alles gaat daadwerkelijk rollen vanaf 10 februari 2017! 

Als spin in het web probeer ik te zorgen dat de partijen elkaar versterken waar mogelijk in hun activiteiten maar ten minste elkaar niet in de weg lopen. De aanloop van het Westerdijkjaar doen we in goede Westerdijk-traditie: in alle openheid, saamhorigheid, zonder ons iets aan te trekken van conventies en met heel veel plezier en wederzijdse inspiratie. Hoe zou het ook anders kunnen voor een vrouw wier motto was: “Werken en feesten vormt schoone geesten.”

Nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal gaat gebeuren? Lees dan met de kerstdagen Een beetje opstandigheid, de fascinerende en zalig leesbare biografie door Patricia Faasse. Volg #Westerdijk op social media. En oriënteer je eens op de stand van zaken t.a.v. (gender)diversiteit in wetenschap 100 jaar na de benoeming van Westerdijk d.m.v. de LNVH Monitor. Het belang van die monitor blijkt eens te meer als je het legt naast de reacties op het overigens goede artikel in Science over het KNAW initiatief : ter gelegenheid van het Westerdijkjaar benoemt de KNAW in twee ronden maximaal 16 vrouwelijke onderzoekers uit alle disciplines boven op het jaarlijks nieuw te benoemen aantal KNAW leden. Doel is om een “inhaalslag” te maken t.a.v. de diversiteit van het Genootschap en om bij te dragen aan een betere vertegenwoordiging van vrouwen op belangrijke posities in de wetenschap.

Het moge duidelijk zijn: waar Johanna Westerdijk als hoogleraar Fytopathologie 100 jaar geleden onhoorbaar en trefzeker door een glazen plafond brak doen anno 2016/2017 doen vrouwelijke hoogleraren dat nog steeds. En is er nog veel werk aan de diversiteitswinkel in wetenschap. Verbazingwekkend dat we het blijkbaar ook anno 2016, op de rand van 2017, zo lastig vinden om op waarde te schatten hoe diversiteit ons allemaal helpt om de scherpe kantjes van een monocultuur af te halen. Westerdijk zei het al: “Van een saai en eentonig leven gaat zelfs een schimmel dood.”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *